Äänimaljarentoutus vai Sointurentoutus?

Mitä eroa on äänimaljarentoutuksella ja sointurentoutuksella?

Tämä on kysymys, jota minulta kysytään usein. Ihmisiä saattaa sekoittaa se, että äänimaljoilla ja muilla instrumenteilla tehtävistä rentoutuksesta käytetään erilaisia termejä, kuten äänimaljahoito, äänimaljahieronta, äänimaljarentoutus, maljarentoutus, äänirentoutus, sointumaljarentoutus, sointurentoutus ja sointukylpy.

Pysytkö vielä kärryillä?

Näiden kaikkien termien takaa löytyy erilaisia koulukuntia, eri mittaisia koulutuksia ja käytäntöjä.

Itse olen opiskellut Peter Hess® vibro-akustista äänirentoutusmetodia, jonka perusperiaatteita ovat mm. voimavarakeskeisyys, kokonaisvaltaisuus, vähemmän on enemmän, kovempaa ei ole parempi, vahvistetaan hyvinvointia ja terveyttä.

PH® akatemioita on ympäri maailmaa, joten rentoutuksista käytetyt termit ja ammattinimikkeet ovat kaikille yhtenäiset. Tässä Peter Hessin -menetelmässä yksilörentoutusta kutsutaan maljojen värähtelystä johtuen äänimaljahieronnaksi ja ryhmärentoutusta sointukylvyksi.

Jostain syystä nämä termit eivät istuneet omaan suuhuni ja halusin muokata niitä myös helpommin ymmärrettäviksi. Tästä syystä päädyinkin käyttämään termejä:

Äänimaljarentoutus (äänimaljat keholla)

Sointurentoutus (äänimaljoja, gongeja ja muita instrumentteja kehon läheisyydessä)

Äänimaljarentoutuksessa lepäilet hoitopöydällä ja maljoja soitetaan fyysisesti keholla

Äänimaljarentoutus tehdään aina yksilöllisesti. Lyhyen alkukeskustelun perusteella otetaan huomioon asiakkaan toiveet sekä rentoutukseen vaikuttavat terveydelliset tekijät. Asiakas asettuu hoitopöydälle ja äänimaljoja soitetaan kehon päällä, esimerkiksi jalkapohjissa.

Yksilöllistä äänimaljarentoutusta ei suositella raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana, henkilölle, jolla on sydämentahdistin, syöpähoidot kesken tai akuutti tulehdustila. Nämä eivät ole esteenä sointurentoutukseen, josta lisää seuraavan otsikon alla.

Sointurentoutuksessa istut tai lepäilet lattialla, alustalla ja äänimaljoja sekä muita instrumentteja soitetaan kehon läheisyydessä

Sointurentoutus voidaan toteuttaa yhdelle henkilölle tai useamman henkilön ryhmälle. Jokainen rentoutus on aina uniikki, kyseessä olevalle ryhmälle suunniteltu. Rentoutusta varten asiakas asettuu istumaan tai lepäilemään alustalle ja äänimaljoja, gongeja sekä muita instrumentteja soitetaan kehon läheisyydessä.

Äänimaljoja ei siis soiteta keholla, vaan samassa tilassa. Vastuulliseen sointurentoutukseen ei ole mitään esteitä, kun se tehdään PH® -metodin mukaan.

Kuinka äänivärähtely vaikuttaa kehoon?

Äänivärähtelyn vaikutusta kehossa kuvaa hyvin mielikuva tyynestä veden pinnasta, johon pudotetaan kivi. Veden pinnalle muodostuu renkaita, jotka leviävät kaikkialle vedessä saaden veden molekyylit liikkeelle. Sama ilmiö tapahtuu myös kehossamme, josta n. 70-80% on vettä.

Maljojen ja gongin tuottama ääni saa kehossa olevat vesimolekyylit värähtelemään. Tällä tavoin äänivärähtely leviää kehossamme nesteiden kautta kudoksiin, lihaksiin, luustoon ja elimiin, stimuloiden koko kehoa.

Äänimaljarentoutuksen ja sointurentoutuksen avulla hermosto ja lihakset rentoutuvat, stressitaso laskee, aivojen palautuminen käynnistyy, verenpaine laskee, tietoisuus lisääntyy, vatsa- ja suolisto rentoutuvat, virkeys- ja energiataso lisääntyvät.

Rentoutukset toimivat kaivattuina hengähdyshetkinä hektisen arjen keskellä, ylivireystilan rauhoittajana tai muuten vain ihanana hemmotteluna itselle

Jos kiinnostuit, voit varata minulta ajan yksilölliseen äänimaljarentoutukseen tai sointurentoutuksen ryhmälle. Teen äänimaljarentoutuksia Ideakeskuksella, Lempäälässä tilojen varaustilanteen mukaan. Sointurentoutus ryhmälle voidaan toteuttaa esimerkiksi asiakkaan tiloissa.

Ota yhteyttä paivi@roihahdus.fi / 040 743 0799.
Tervetuloa rentoutumaan!