Päivi Roiha

Miksi minusta tuli hyvinvointivalmentaja

Haluan auttaa ihmisiä tilanteissa, joista minä olen joutunut selviytymään yksin. Kerron sinulle tarinani, miksi minusta tuli hyvinvointivalmentaja.

Vuonna 2007 minulla diagnosoitiin krooninen nokkosihottuma, joka on viheliäs kutinaa aiheuttava ihosairaus. Kokovartalokutinani hoitoon lääkäri määräsi antihistamiinia, jota vedinkin tupla-annoksina. Vuoden tuskailun jälkeen päätin tutkia, olisiko minulla mitään muuta vaihtoehtoa lääkkeille ja aloitin muuttamaan omaa ruokavaliotani. Tasapainoisen ja säännöllisen ruokavalion avulla sain helpotusta ihottumalleni ja pystyin jättämään antihistamiinit pois. Uuden ruokavalion myötä tunsin saavani myös enemmän energiaa jokaiseen päivääni.

Olin onnellinen elämäni laadun paranemisesta ja innoissani ruokavalion parantavasta voimasta. Halusin oppia siitä enemmän ja vuonna 2014 suoritin Ravitsemustieteiden perusteet -koulutuksen, jossa opiskelin ravitsemuksesta ja terveyden edistämisen merkityksestä.

Vuosi 2015 oli minulle menetysten, stressin ja uupumuksen vuosi. Hoidin omaa hyvinvointiani kolmen hyvinvoinnin kivijalan avulla: säännöllisellä ruokavaliolla sekä fyysisen aktiivisuuden ja levon tasapainolla. Näiden lisäksi ympärilläni oli ihmisiä, joille pystyin puhumaan ja avautumaan. Kuuntelijoita, jotka eivät tuominneet, vaan olivat minulle läsnä ja tukena. Meillä jokaisella on oikeus olla heikko, ja kun annoin itselleni luvan olla haavoittuva, osasin hakea apua ja tukea muualta. Siihen saakka olin ajatellut, että kaikesta täytyy selviytyä yksin. Avun pyytäminen, ongelmista avautuminen ja tunteiden läpikäyminen auttoivat minua pääsemään jaloilleni ja tajusin olevani elämäni käännekohdassa.

Roihahdus, joka muutti elämäni

Lokakuussa 2015 aloitin kouluttautumisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin valmentajaksi (PTCA® Health Coach) PT Coaching® Academyssä (PTCA©). Heti ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana minulle aukesi ihan uusi maailma. Koulutuksen sisältö oli hyvin kokonaisvaltaista ja ihminen nähtiin osiensa summana.

Opin uusia keinoja ihmisten auttamiseen ravintoasioissa, fyysisen aktiivisuuden kannustamisessa sekä henkisen hyvinvoinnin tukemisessa. Suoritin myös Mental Trainer -koulutuksen, joka syvensi taitojani henkisen hyvinvoinnin valmentamisesta. Peilasin kaiken oppimani omiin kokemuksiini ja asiat loksahtivat paikalleen. Tiesin, että näitä samoja loksahduksia pystyn valmennettavillenikin tarjoamaan. Roihahdin melkein ilmiliekkeihin, kun tajusin haluavani tehdä juuri tätä!

18 vuoden työurani ICT-alan tietotyöläisenä tuli määränpäähänsä heinäkuussa 2016. Työyhteisössäni näin ja koin, miten kuormittava aivotyö, stressi, liikkumattomuus, epäsäännöllinen syöminen ja heittelehtivä vuorokausirytmi vaikuttavat ihmisen fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin. Tehokkuusvaatimukset ovat kovia ja aikataulu- sekä suoristuspaineiden alla muuten tunnollinen ihminen laiminlyö sen tärkeimmän asian eli itsestään huolehtimisen. Jokainen pystyy oikeasti vaikuttamaan omaan hyvinvointiinsa, kunhan päättää ottaa siitä itse vastuun.

Olen jo vuosia tiennyt simppelin reseptin pahoinvoinnin ennaltaehkäisyyn ja hyvinvoinnin ylläpitoon: tasapainoinen ravinto, säännöllinen unirytmi ja energiaa antava fyysinen aktivisuus. Resepti kuulostaa helpolta, mutta sen soveltaminen omaan elämään ilman tukea ja kannustusta on kaikkea muuta kuin helppoa. Nyt minulla on yritykseni Roihahdus ja haluan auttaa sinua löytämään sytytyslangan omaan elämääsi ja saada sen roihahtamaan.