Kategoria: Roihahdus

Syvärentoutus ryhmässä

Työelämä haastaa jatkuvasti tiukoilla aikatauluilla, korkeilla tavoitteilla ja vaatimuksella reagoida nopeasti muutoksiin. Samaan aikaan stressi, palautumisen puute ja yhteistyöhaasteet saattavat nakertaa yksilöiden ja yhteisön jaksamista.

Onneksi joskus pienelläkin pysähdyksellä voi olla suuria vaikutuksia. Äänimaljarentoutus ryhmässä tarjoaa ainutlaatuisen tavan vahvistaa yksilöiden hyvinvointia, yhteisöllisyyden tunnetta ja edistää luovuutta. Nämä tekijät ovat työyhteisön menestyksen ytimessä.

Äänivärähtelyiden vaikutus yksilöön

Äänimaljoista syntyvä ääni siirtyy kuuloaistin kautta kuulohermoa pitkin aivoihin, jossa aivojen eri alueet aktivoituvat. Maljojen äänivärähtelyt tuntuu myös iholla, jossa ihon reseptorit havaitsevat värähtelyn. Reseptorit lähettävät viestejä hermoston kautta aivoihin, mikä johtaa rentoutumiseen ja kehon palautumiseen.

Tiedämme, että hyvinvoiva työntekijä on tuottava ja sitoutunut. Yksilön hyvinvointi on työn tekemisen perustana.

Rentoutumisen ansiosta hermosto rauhoittuu, on mahdollisuus päästää irti kiireen tunteesta ja to-do-listojen suorittamisesta.

Kun mieli on rauhoittunut, ajatus kirkastuu ja tekeminen selkiytyy. Aivojen palautumisen ansiosta tulee tilaa uudelle, uusille ideoille ja innovaatioille.

Joskus tunne voi olla kuin päässä ei liikkuisi mitään tai kuten eräs osallistuja kertoi:

”Ihan kuin joku olisi pyyhkinyt mieleni puhtaaksi”

Ryhmärentoutuksen vaikutus työyhteisöön

Kun työyhteisö rentoutuu, niin hyödyt laajenee yksilöstä koko tiimiin.

Yhdessä koettu hetki äänimaljojen ja gongin äärellä vahvistaa yhteishenkeä, tuo tiimiä lähemmäs toisiaan ja voi jopa lievittää jännitteitä. Tämän myötä yhteistyö sujuvoittuu.

Luovuus lisääntyy, joka voi johtaa uusiin ideoihin ja uudenlaisiin toimintamalleihin, jotka varmasti hyödyttävät koko työyhteisöä sekä organisaatiota.

Yhteiset hetket pysähtymiselle ja palautumiselle vahvistavat turvallisuuden tunnetta ja parantavat yhteistyötä.

Rentoutuksen aikana tai sen jälkeen tiimiläiset pystyvät tarkastelemaan työhaasteita rauhallisemmin ja löytämään niihin ratkaisuja.

Yksi osallistuja kiteytti kokemuksen näin:

”Jossain vaiheessa rentoutusta pystyin nimeämään työcaset ympärilleni ja sitten niiden ympärille tuli renkaat. Renkaat tarkoittivat, että ratkaisin työcaset”

Kun työyhteisön hyvinvointi paranee, myös työn laatu ja tehokkuus kasvavat.

Rentoutuksen toteutus työpaikalla

Äänimaljarentoutus voidaan tuoda osaksi työyhteisön arkea esimerkiksi tyhy-päivien, henkilöstön kehittämispäivien tai palautumiseen keskittyvien hetkien kautta. Kun suunnittelette rentoutusta, niin tarvitsette vain rauhallisen ja häiriöttömän tilan.

Rentoutus ei ole pelkästään yksilön etu, vaan koko työyhteisön voimavara!


Äänimaljat ja tunteet

Kun rentoudut äänimaljojen lempeissä äänivärähtelyissä, jotain yllättävää ja odottamatonta voi tapahtua: tunteet saattavat nousta pintaan. Ehkä silmät kostuvat kyynelistä, vaikka et oikein edes tiedä miksi. Tämä on yleistä ja täysin luonnollista. Äänimaljojen vaikutus ei ole vain niiden soinnissa, vaan myös siinä, mitä ne herättävät meissä.

Äänet tuntuvat koko kehossa

Äänimaljojen kyky herättää tunteita ja saada aikaan syviä emotionaalisia reaktioita voidaan ymmärtää sekä fyysisestä että psyykkisestä näkökulmasta. Kun maljojen ääni kulkee lävitsesi, tunnet sen resonanssina kehossasi, solutasolla saakka, mikä auttaa purkamaan fyysisiä ja emotionaalisia jännitteitä.

Moni kuvaa tuntevansa äänet tarkasti tietyissä kohdissa kehoa: “Ääni tuntui suoraan sydämessä,” eräs asiakas totesi kerran. Tietyt äänet voivat osua suoraan kohtaan, missä kehosi kantaa jännitystä, stressiä tai tunteita, joita et ole ehkä tunnistanutkaan.

Alitajunta pääsee esiin

Me ihmiset olemme taitavia täyttämään päivämme hälyllä ja kiireellä. Maljojen sointi hiljentää jatkuvan mielen kohinan ja avaa tilaa alitajunnan työskentelylle. Äänimaljojen luoma tila on kuin turvallinen tyhjiö, jossa tunteilla ja ajatuksilla on lupa nousta pintaan.

Tällöin esiin saattaa nousta tukahdutettuja tunteita, tai tunteita, joita et ole ehtinyt kohdata: surua, kaipausta, kiitollisuutta, helpotusta – jopa sellaista iloa, että se saa kyyneleet virtaamaan. Tämä kaikki on merkki siitä, että mieli ja keho löytävät yhteyden toisiinsa. Kun mieli hiljenee, tunteilla on tilaa tulla kuulluiksi.

Kaikki on yhteydessä – keho, mieli ja tunteet

Äänimaljojen vaikutus ulottuu myös kehon energiakeskuksiin, eli chakroihin. Jos esimerkiksi sydänchakra on tukossa – olet ehkä kokenut pettymyksiä tai pidätellyt tunteitasi – maljojen ääni voi alkaa vapauttamaan tätä tukosta. Sydänalueella voi tuntua lämpöä, liikettä tai jopa vähän ahdistusta, kun tunteet alkavat virrata vapaammin.

Kyyneleet eivät ole merkki siitä, että jokin olisi pielessä – päinvastoin. Ne ovat luonnollinen ja terve reaktio, joka auttaa purkamaan kehoon ja mieleen kerääntyneitä jännitteitä, edistäen psyykkistä ja fyysistä tasapainoa.

Entä jos alan itkeä rentoutuksessa?

Itkeminen äänimaljarentoutuksessa on yleistä ja täysin tervetullutta. Se kertoo siitä, että kehosi ja mielesi tekevät työtä sinun parhaaksesi. Jos kyyneleet tulevat, tässä muutamia vinkkejä:

  • Anna kyynelten tulla. Älä yritä analysoida niitä tai pidätellä. Luota kehosi viisauteen.
  • Muista, että olet turvassa. Äänimaljarentoutus on turvallinen tila, jossa saat olla täysin oma itsesi – myös tunteinesi.
  • Keskustele, jos haluat. Jos tunteiden taustalla on jokin syvempi kokemus, voit halutessasi jakaa sen rentoutuksen jälkeen, mutta se ei ole välttämätöntä.

Äänimaljarentoutus ei ole vain fyysistä lepoa ja palautumista – se on myös tunteiden puhdistumista ja vapautumista. Jos rentoutuksen aikana tai sen jälkeen silmäsi kostuvat, muista: se on merkki siitä, että olet juuri nyt aidosti läsnä itsellesi ja hyvinvoinnillesi.

Syvä rentoutuminen antaa tilaa itsereflektiolle ja tunteiden käsittelylle. Maljojen sointi kuljettaa sinut syvälle itseesi – ja siellä, hiljaisuuden keskellä, löytyy tila, jossa voit päästää irti ja antaa kaiken tarpeettoman sulaa pois.


Luonnollinen hengitys äänimaljarentoutuksessa

Äänimaljarentoutuksessa soivien maljojen äänet ja värähtelyt auttavat kehoa sekä mieltä pääsemään syvään rentoutumisen tilaan. Usein asiakkaat saattavat kuitenkin alkaa tietoisesti kontrolloimaan hengitystään – hengitys hidastuu ja syvenee enemmän kuin tavallisesti, ikään kuin täydelliseen rentoutumiseen vaadittaisiin tietty hengitystekniikka.

Kontrolli häiritsee rentoutumista

Monet uskovat, että hengityksen tietoinen hidastaminen ja syventäminen tehostavat rentoutumista, mutta tämä voi itse asiassa aiheuttaa päinvastaisen vaikutuksen.

Kun huomio siirtyy hengityksen kontrollointiin, aivot pysyvät aktiivisena ja vireinä. Tällöin kehon ja mielen huomio kohdistuu enemmän hengityksen rytmittämiseen kuin äänivärähtelyihin. Tämä voi jopa lisätä jännitystä kehossa, vaikka tarkoituksena olisi juuri päinvastainen.

Luonnollinen hengitys

Äänimaljarentoutuksessa ei tarvitse pyrkiä mihinkään erityiseen hengitysrytmiin, mikä vapauttaa sinut suorituspaineista. Erityisesti ensikertalaiselle tämä voi olla helpottava: riittää, että hengität juuri niin kuin sinulle on luontaista, eikä sinun tarvitse yrittää mitään erityistä. Näin myös kehosi pääsee rauhoittumaan ilman tarvetta keskittyä hengitykseen tai muuhun fyysiseen tekniikkaan.

Kun hengitys kulkee omalla painollaan, rentoutuminen syvenee luonnollisesti. Hengitys hidastuu ja syvenee vähitellen itsestään, ja keho sekä mieli pääsevät syvän rentoutumisen tilaan, jossa ei tarvitse tehdä muuta kuin olla.

Hengityksen ja kehon tuntemusten hyväksyminen

Äänimaljarentoutuksessa yksi tärkeimmistä asioista on kyky hyväksyä kehon ja hengityksen tuntemukset ilman tuomitsemista tai odotuksia. Usein saatamme olla taipuvaisia arvioimaan itseämme ja omia tuntemuksiamme – ajattelemme, että hengityksen pitäisi kulkea tietyllä tavalla tai kehon pitäisi olla täydellisen rentoutunut. Tämä voi johtaa turhautumiseen tai pettymykseen, kun asiat eivät mene niin kuin olimme kuvitelleet.

Sen sijaan, että pyrkisimme tiettyyn tilaan, on tärkeää antaa itsellemme lupa olla juuri siinä hetkessä ja kokea kaikki, mitä keho ja mieli tarjoavat. Hengityksen ja kehon tuntemusten hyväksyminen sellaisina kuin ne ovat, on avain syvään rentoutumiseen. Kun lopetamme itsellemme asetetut odotukset ja vaatimukset, voimme aidosti antautua rentoutumiselle ja antaa äänien ja värähtelyjen ohjata kehoa ja mieltä.

Tämä hyväksyvä asenne ei tarkoita sitä, etteikö haluaisi päästä syvempään rentoutumiseen, vaan se tarkoittaa sen hyväksymistä, että jokainen kokemus on yksilöllinen ja arvokas juuri sellaisena kuin se on.

Värähtelyt ohjaavat rentoutumista

Äänimaljarentoutuksen ajatuksena on antaa kehon ja mielen reagoida värähtelyihin ilman, että yrittää itse ohjata prosessia. Kun mitään erityistä tekniikkaa ei vaadita, voit päästää irti tarpeesta suorittaa ja vain vastaanottaa maljojen rauhoittavan, lempeän vaikutuksen.

Äänimaljarentoutuksen hyöty tulee ennen kaikkea siitä, että annat kehon reagoida luonnollisesti ääniin ja värähtelyihin. Kun et keskity hengitykseesi tai muihin tekniikoihin, kehosi pääsee luonnollisesti rentoutumaan ja tasapainottumaan.


ÄÄNIMALJARENTOUTUKSESTA APU KIPUTILOIHIN

Lähtötilanne

Asiakkaan lähtötilanne oli tuttu monille – pitkittynyt hartiaseudun jumitila, joka vaihteli epäkäslihaksen, ylimmän niskanikaman ja lapojen alapuolisten lihasten välillä. Hieronta ja refleksologia toivat hetkellistä helpotusta, mutta jännitykset palasivat melko pian hoitojen jälkeen.

Jo aikaisemmin asiakas oli kokeillut ryhmämuotoista äänimaljarentoutusta, mutta nyt hän halusi testata yksilöllistä rentoutusta ja sitä, miltä maljojen sointi tuntuu keholla

Ensimmäinen äänimaljarentoutus

Asiakas saapui ensimmäiseen yksilölliseen äänimaljarentoutukseen avoimin mielin. ”Ajattelin, että jos muuta hyötyä ei ole, saan ainakin hetken aikaa itselleni”, hän kertoi. Rentoutuksen lopussa, viiden minuutin hiljaisuuden aikana hän nukahti.

”Tuntui kuin joku olisi käynyt öljyämässä hartiaseudun nivelet sisältäpäin.”

Yllättäen, kaksi päivää rentoutuksen jälkeen, hartiajännitykset olivat täysin poissa.

Hän kuvaili tilannetta näin: ”Tuntui kuin joku olisi käynyt öljyämässä hartiaseudun nivelet sisältäpäin.” Tämä vaikutus kesti yli viikon ja vaikka työasennot ajoittain palasivat huonommiksi, asennon korjaaminen riitti – jumit eivät enää palanneet.

Ensimmäisestä käynnistä oli kulunut puolitoista kuukautta, ja vaikka hartiaseudun jumit olivat pysyneet poissa, asiakas kärsi edelleen pakaralihaksen oireista.

Toinen rentoutuskerta

Asiakas päätti palata rentoutukseen, tällä kertaa keskittyen pakaralihakseen, johon hieronta ei ollut päässyt ”käsiksi”. Oikean jalan pakaralihas oireili erityisesti aamuisin, jolloin kävely oli toispuoleista, kuin jalka olisi ollut puuta. Vaikka oireet hälvenivät päivän mittaan, ne palasivat aina pidemmän istumisen jälkeen.

Tällä kertaa asiakas nukahti maljojen soidessa keholla. Kuten aiemmin, rentoutuksen vaikutukset alkoivat tuntua parin päivän jälkeen. Vaikka pakara ei ollut täysin oireeton, se oli huomattavasti parempi, ja hän koki tarvitsevansa mahdollisesti vielä yhden rentoutuskerran saadakseen täyden hyödyn.

”Minulle rentoutus selvästi toimi ja aion käydä jatkossakin”

Äänimaljarentoutuksen vaikutukset olivat olleet asiakkaalle selkeästi positiivisia ja pitkäkestoisia.

”Suosittelen äänimaljarentoutusta kaikille,” hän sanoo. ”Menkää kokeilemaan avoimin mielin. Jokainen rentoutus on erilainen riippuen siitä, mihin kehonosaan keskitytään, ja vaikutukset voivat vaihdella – jokainen keho ja kerta ovat erilaisia”.


Syvärentoutus

Kokonaisvaltainen apu keholle ja mielelle

Monet ajattelevat, että äänimaljarentoutus on vain mielen rentouttamiseen tarkoitettu menetelmä, mutta todellisuudessa sen vaikutukset ulottuvat paljon syvemmälle – aina kehon fyysisiin toimintoihin asti.

Äänimaljojen äänivärähtelyt eivät vaikuta ainoastaan mielen tasolla, vaan ne leviävät kehon nesteiden kautta lihaksiin ja kudoksiin, aktivoiden koko kehon. Fyysinen värähtely auttaa lihaksia rentoutumaan, mikä voi olla erityisen hyvä lihasjumeista- ja jännityksistä kärsiville. Useat asiakkaat ovat yllättyneet huomatessaan, että rentoutuksen aikana heidän fyysiset kipunsa ovat helpottaneet merkittävästi.

Kehon oma kivunlievittäjä – endorfiinit

Syvässä rentouden tilassa keho vapauttaa endorfiineja, jotka tunnetaan luonnollisina kivunlievittäjinä. Nämä hyvänolon hormonit lievittävät fyysistä kipua ja nostavat mielialaa, luoden kokonaisvaltaisen rentoutumisen tunteen. Endorfiinien vaikutuksesta kivut voivat vähentyä tai hävitä kokonaan, ja samalla keho saavuttaa syvän rentouden tilan, jossa uudistuminen ja palautuminen tapahtuvat.

Äänivärähtelyt hoitavat kehoa monin tavoin

Äänimaljarentoutuksessa maljojen sointi leviää kehossa nesteiden kautta kudoksiin, lihaksiin, jänteisiin ja jopa luustoon ja elimiin. Tämä värähtely aktivoi kehon eri osia, samalla rentouttaen ja hoitaen niitä. Värähtelyt voivat auttaa vapauttamaan fyysisiä jännitystiloja ja tukemaan kehon luonnollisia paranemisprosesseja.

Äänimaljarentoutus – yhdistelmä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia

Äänimaljarentoutuksen vaikutukset ovat sekä fyysisiä että psyykkisiä. Se ei vain vapauta kehoa jännityksistä ja kivuista, vaan auttaa myös mieltä rauhoittumaan ja vapautumaan stressistä. Tämä tekee äänimaljarentoutuksesta kokonaisvaltaisen syvärentoutuksen, joka edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia.

Olipa kyseessä lihasjännityksen lievittäminen tai mielen rentouttaminen, äänimaljarentoutus tarjoaa molemmille tasoille syvää ja kokonaisvaltaista tukea.


Äänimaljarentoutusta ei tarvitse suorittaa

Anna itsellesi lupa vain olla – ilman tavoitteita ja suorituspaineita

Olemme tottuneet elämään maailmassa, jossa tavoitteet ja velvollisuudet hallitsevat arkea. To-do -listat tuntuvat loputtomilta, ja päivät täyttyvät velvollisuuksista. Työelämässä ja henkilökohtaisessa elämässä etsitään jatkuvasti tehokkuutta ja ”oikeaa” tapaa tehdä asioita. Tämä mentaliteetti siirtyy helposti myös rentoutumiseen, jolloin alamme tiedostamattakin suorittaa sitä.

Kun tulet äänimaljarentoutukseen, ensimmäinen ajatus saattaa olla: ”Mitä minun pitäisi tehdä? Kuunnellaanko vain ääniä vai kuuluuko tässä suorittaa jotain?” Tämä on täysin luonnollinen reaktio – olemmehan tottuneet siihen, että jokaiseen toimintaan liittyy ohjeita ja tavoitteita.

Äänimaljarentoutuksessa ei kuitenkaan ole oikeaa tai väärää tapaa. Aluksi kerron aina osallistujille, että sinun ei tarvitse saavuttaa tiettyä rentouden tilaa tai ”onnistua” siinä. Saat yksinkertaisesti luvan vain olla. Kuunteletko ääniä vai annatko ajatusten vaeltaa, kaikki on sallittua.

Suorittaminen estää rentoutumisen

Kun elämässä on jatkuvasti tarve tehdä asiat ”oikein”, syntyy painetta ja suorittamisen pakkoa. Tämä saattaa siirtyä jopa rentoutumiseen, jossa tarkoituksena olisi nimenomaan päästä irti paineista ja tavoitteista. Rentoutushetkessä, kuten äänimaljarentoutuksessa, kontrollin tarve voi estää päästämästä irti ja rentoutumasta aidosti.

Mitä tapahtuisi, jos seuraavalla kerralla menisit rentoutukseen ilman ennakko-odotuksia? Jos vain antaisit itsellesi luvan olla, ilman minkäänlaisia vaatimuksia tai velvoitteita? Tämä voi olla yllättävän vapauttava kokemus. Ihmettelet ehkä, miten hyvältä tuntuu, kun ei tarvitse pyrkiä mihinkään tai suorittaa mitään.

Lupa vain olla

Lupa olla ilman suorituspaineita auttaa irrottautumaan kiireestä ja arjen hulinasta. Tämä on tärkeää hyvinvoinnille ja palautumiselle. Rentoutuminen ilman suorittamista ei tarkoita passiivisuutta, vaan se tarjoaa mahdollisuuden palautua syvemmällä tasolla. Se on hetki, jossa annat itsellesi luvan olla läsnä, mutta et aseta itsellesi vaatimuksia.

Äänimaljojen ja gongin äänivärähtelyt sekä niiden luonnollinen rytmi auttavat mieltä ja kehoa rauhoittumaan. Parasta on, että tässä ei voi epäonnistua. Voit antaa itsesi vain olla ja nauttia hetkestä.

Rentoutumisen ei tarvitse olla suorittamista. Se on tilaisuus päästää irti.


Äänet ja äänivärähtelyt

Äänen ja värähtelyn aistiminen

Kun äänimaljaa soitetaan, siitä syntyvä ääni tavoittaa meidät ensin kuuloaistin kautta, josta se matkaa kuulohermoa pitkin aivoihin. Aivojen eri alueet aktivoituvat ja se voi herättää erilaisia tunteita, muistoja ja mielikuvia, mikä vaikuttaa mielentilaamme.

Maljojen äänivärähtelyt tuntuu myös iholla, joka on täynnä reseptoreita, jotka havaitsevat värähtelyn. Reseptorit lähettävät viestejä hermoston kautta aivoihin, mikä johtaa rentoutumiseen ja kehon palautumiseen.

Kehon ominaistaajuudet ja resonanssi

Kehon eri osilla, kuten kudoksilla, lihaksilla, jopa soluilla on omat ominaistaajuutensa, eli taajuus, jolla se luonnostaan värähtelee. Äänimaljoilla on myös yksilölliset värähtelytaajuudet, jotka syntyvät niiden materiaalin, muodon ja koon mukaan.

Kun äänimaljaa soitetaan keholla tai kehon läheisyydessä ja siitä syntyvä värähtelytaajuus kohtaa tietyn kehon osan, jonka taajuus on sama, ne alkavat resonoimaan keskenään. 

Äänivärähtelyjen leviäminen kehon nesteissä

Koska n. 60-70% kehostamme on nestettä, äänivärähtelyt kulkevat kehon nesteiden mukana kaikkialle, päästä varpaisiin saakka. 

Vesi johtaa ääntä paremmin kuin ilma, mikä auttaa värähtelyjä tunkeutumaan syvälle kudoksiin, aina solutasolle saakka. 

Äänivärähtelyt ja aivoaallot

Äänivärähtelyt siirtyvät kehon kudosten ja hermojen kautta aivoihin, mikä vaikuttaa niiden toimintaan. Aivot tuottavat erilaisia aivoaaltoja, jotka liittyvät eri tietoisuuden tiloihin.

Erityisesti matalataajuiset äänivärähtelyt stimuloivat aivoja ja auttavat niitä siirtymään Beta-tasolta (hereillä olo, valppaus, ajattelu) Alfa-tasolle (kevyt rentoutuminen, unelmointi, juuri ennen nukahtamista) ja lopulta Theta-tasolle, joka on syvä rentoutumisen tila.

Solujen uusiutuminen

Kun keho on syvässä rentoutumisen tilassa, stressihormonien, kuten kortisolin määrä vähenee ja solut keskittyvät uusiutumiseen ja paranemiseen. Rentoutuminen aktivoi kehon parasympaattista hermostoa, joka tukee elinten ja kudosten palautumista sekä solujen korjausprosesseja.

Äänimaljojen äänivärähtelyillä ja resonanssilla on kokonaisvaltainen vaikutus kehoon ja mieleen. Ne eivät vain rentouta ja tasapainota hermostoa, vaan myös tukevat solujen uusiutumisprosessia ja kehon luonnollista palautumista. Rentoutuksen vaikutukset ovat fyysisiä ja psyykkisiä.


Äänimaljarentoutuksessa pääsee pieru

Mitä jos rentoutuksessa pääsee pieru?

Koskaan ei voi tietää ennakkoon, miten rentoutuminen vaikuttaa meihin, kuten yrityksen tyhy-päivän rentoutuksessa kävi.

Soitin maljoja ja gongia tuttuun tapaan, kun kuulin ensimmäisen tuhahduksen ja ihmettelin, mikäs se oli.

Hetken kuluttua ilmaan kajahti kunnon pieru. Mikäli vieressä lepäilevät kollegat eivät olleet unessa, niin hekin kuulivat sen aivan satavarmasti.

Voimakkaan äänimerkin ilmoille töräyttänyt henkilö jatkoi uniaan ja ajattelin, miten hienoa, kun hän on pystynyt päästämään irti jännityksestä ja rentoutumaan niin totaalisesti.

Loppukeskustelussa kukaan ei maininnut kuulemaansa ääntä, joten siitä ei syntynyt keskustelua tai kysymyksiä ja ymmärrän sen täysin.

Rentoutuksen aikana

Rentoutumisen aikana parasympaattinen hermosto aktivoituu, mikä hallitsee kehon ”lepää ja sulata” -toimintoja. Tämä hermoston aktivointi käynnistää ruoansulatuksen ja stimuloi suolen toimintaa, mikä voi aiheuttaa pulputtavia ääniä tai vapauttaa kertynyttä ilmaa. Se saattaa kuulostaa myös vatsan murinalta, joka tuntuu siltä kuin olisi nälkä.

Ei syytä huoleen, rentoutuksessa pieru on kehon fysiologinen ilmiö, kun ruoansulatusjärjestelmä vapauttaa kaasuja.

Kerron tästäkin asiasta, kun alustan rentoutuksen. Se on täysin luonnollinen reaktio, eikä sitä tarvitse hävetä, jos se sattuu omalle kohdalle 🧡

Meillä on tapana murehtia jo etukäteen, mitä saa tehdä, miten saa olla, entä jos nukahtaa tai kuorsaa. Pyrin kertomaan näistä etukäteen, koska se auttaa rentoutumaan paremmin ja vähentämään suorituspaineita. Rentoutuksen aikana ei tarvitse olla jatkuvasti tietoinen ympäristöstä ja omasta käyttäytymisestä.


Kaikki padot aukesivat

Lähtötilanne

Kevät 2023 oli hektinen ja työntäyteinen. Sekaan mahtui paljon myös isoja päätöksiä muuttamisesta kaupunkiin ja sellaisten asioiden hyväksymistä, joihin en pysty määräänsä enempää itse vaikuttamaan. 

Työt olivat innostavia ja mukaansa tempaavia, mutta kuormittivat salakavalasti mieltä. Katsoin keväällä yhden videon, jonka olin laittanut someen ja hämmennyin kuinka väsyneeltä näytin. 

Puhuin videolla siitä, että salille meneminenkin alkoi tuntumaan ”itsekkäältä”, koska se oli minun omaa aikaani. Ymmärsin, että jotain oli tehtävä. 

Kesällä tein vähemmän töitä, mutta pikkuisen kuitenkin jatkuvasti, joten varsinainen loma jäi tänä kesänä pitämättä. Pääsin kuitenkin rentoutumaan kahdelle eri vuokramökille, joissa pääsin nauttimaan perheen kanssa Suomen kesän parhaista puolista.

Luonto on ollut minulle aina tärkeä osa palautumista ja olen saanut siitä voimaa. Nyt kuitenkin muutaman vuoden ajan se on vaihtunut sisäpyöräilyyn – koska se on tehokasta.

Syyskuussa tuli aika pysäyttää keho ja mieli tähän hetkeen ja löytää keinoja huolehtia omasta terveydestäni kokonaisvaltaisesti.

Päätin kokeilla rentoutusta, koska oivalsin vihdoin, että nyt on sen aika. 

Kokeilin äänimaljarentoutusta avoimin mielin sen enempää tutkimatta asiaa. 

Silkkinen sointurentoutus

Menin Silkkiseen sointurentoutukseen 3.9.2023. Sujahdimme ilmasilkkeihin tunniksi Päivin soittaessa äänimaljoja. Uskallan väittää, että tunti ei ole koskaan mennyt noin nopeasti. 

Kroppani alkoi nopeasti rentoutumaan ja huomasin hengittäväni erittäin pinnallisesti. Keskityin hengittämiseen ja se alkoi syventymään. Huomasin kuinka kehoni alkoi rentoutumaan ja äänten erilaiset värähtelyt tuntuivat kehoni eri osissa. 

Ajatuksia tuli ja meni. Aloin toivomaan, että tunti kestäisi vielä pitkään. Loppuvaiheessa koko kropan valtasi kylmät väreet, jotka aiheuttivat kylmän tuntua ja silkkiin mukaan otettu viltti tuli tarpeeseen. En olisi millään malttanut nousta, kun Päivi alkoi herättelemään meitä. Kokemus oli kokonaisvaltainen ja rentoutuksen jälkeinen mieleni oli erittäin tyyni ja keho rentoutunut.

Ihan kuin joku olisi pyyhkinyt mieleni puhtaaksi

Viikon päästä rentoutuksesta huomasin, että mieleni oli yhä selkeä ja kroppani voi paremmin. Aineenvaihduntani on reistaillut vuosia lääkityksen takia ja nyt tuntui, kuin kaikki padot olisivat auenneet. 

Jaksoin myös paremmin liikkua, hengitin syvemmin ja minulla oli vielä työpäivänkin jälkeen energiaa puuhastella omia juttuja. 

Yksilöllinen äänimaljarentoutus

Menin vielä yksilölliseen äänimaljarentoutukseen 10.9.2023, koska halusin kokea maljojen voiman kehollani. Kokemus oli kokonaisvaltaisempi, koska maljat asetellaan vartalon päälle ja niitä soitetaan kehonosa kerrallaan.

Näin ääniaallot pääsivät suoraan rentouttamaan vartalon eri osia. Kokemus oli voimakkaampi. Yksilöllinen rentoutus vei minut läpi samojen tuntemusten, kun ensimmäisellä kerralla. Aluksi hengitys tuntui pinnalliselta, seuraavaksi mieli alkoi rentoutumaan ja tunsin, kuinka maljan äänet värähtelivät kehon eri osissa. 

Tuntui kuin aika olisi jälleen kerran mennyt siivillä. Rentoutuksen jälkeen mieli tuntui erittäin levolliselta ja kroppa kevyeltä. Tunsin ääniaallot aina kussakin vartaloni osassa sitä mukaa, kun Päivi soitti maljoja. 

Yksilöllisessä rentoutuksessa Päivi soitti muutaman kerran maljaa kehoni päällä koskematta maljalla kehoani, tunsin äänen värähtelyt siinä osassa kehoani, jossa malja oli.

Koen, että äänimaljarentoutuksen avulla pystyn poistamaan mielestäni ylimääräistä kuormituksen tunnetta ja kiireen tuntua. Olen rentoutusten jälkeen enemmän hetkessä ja mieleni on tyynempi vielä pidemmänkin ajan jälkeen (20.9.2023).

Aineenvaihdunta on selkeästi parempi, kuin ennen rentoutuksia. Liikkuminen tuntuu kevyemmältä ja haluan aidosti tehdä kroppani hyväksi parempia valintoja, jotta voin elää läsnä olevampaa elämää fyysisesti ja henkisesti. 

Suurin hyöty rentoutuksista oli viiltävien endometrioosikipujen häviäminen lähes kokonaan

Stressi on vähentynyt, koska tunnen palautuneeni paremmin.


Miten minusta tuli äänimaljarentoutuksen ammattilainen

Mistä innostus syntyi?

Kiinnostuin äänimaljoista ensimmäisen kerran, kun tutustuin yrittäjäkollegaan, joka oli käynyt äänimaljarentoutuksen koulutuksen. Hän kutsui minut tutustumaan mielenkiintoiseen, uuteen rentoutusmuotoon.

Varasin ajan yksilölliseen äänimaljarentoutukseen, tietämättä mihin olin menossa. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta mutta olen aina ollut innokas oppimaan ja kokeilemaan uusia asioita.

Odotellessani rentoutuksen ajankohtaa googletin sormet sauhuten mistä oikein oli kyse, missä tätä opiskellaan, mitä se maksaa ja viimeisenä, milloin mahdollinen seuraava kurssi alkaa. Sitten oli pakko painaa jarrua ja kävin keskustelun itseni kanssa, että jospa kävisin ensin kokeilemassa ja vasta sen jälkeen tekisin päätöksen opiskelusta.

Oma kokemus yksilöllisestä äänimaljarentoutuksesta

Jännittävä päivä koitti vihdoin ja pääsin hoitopöydälle lepäilemään. Kun maljat soivat ja värähtelivät kehoni eri osissa, tunne oli aivan sanoin kuvaamaton.

Minusta tuntui kuin olisin leijunut ja vastaavaa tunnetta en ollut aiemmin kokenut. Olen meditoinut paljon mutta tämä oli aivan eri levelillä, positiivisella tavalla.

Rentoutuksen jälkeen olin rauhoittanut loppupäivän itselleni. Oli ihanaa fiilistellä uutta oloani ja mietin, kuinkahan kauan tämä ihanuus kestää. Se kesti tosi pitkään, pääni oli aivan tyhjä ajatuksista, joka oli hämmentävää.

Yksi kerta ja se oli siinä – tiesin, että äänimaljat ovat mun juttuni!

Opiskelemaan Suomen Peter Hess®Akatemiaan

Tästä ihanasta kokemuksesta innostuneena ilmoittauduin Peter Hess® äänirentoutusmetodin peruskurssille.

Peruskurssin jälkeen jatkoin opiskelua aina ammattitutkintoon saakka ja valmistuin Peter Hess®
äänirentoutuksen ammattilaiseksi tammikuussa 2018. Koulutus kesti vajaa vuoden ja se antoi valmiudet tehdä yksilöllisiä äänimaljarentoutuksia sekä sointurentoutuksia ryhmille.

Muistan kurssille lähtiessäni pohtineeni, että teen rentoutuksia ensisijaisesti perheenjäsenilleni, erityisesti tyttärilleni, joilla oli edessä vaativat ylioppilaskirjoitukset.

Pikkuhiljaa alkoi kypsyä ajatus ja ymmärrys, että äänimaljarentoutus on paljon enemmän kuin pelkkä rentoutuminen ja voisin tarjota sitä myös muille.

Olen iloinen, että äänimaljarentoutusta hyödynnetään nykyään myös työyhteisöjen tyhy-päivissä.

Asiakaspalautteiden ja jatkokoulutusten kautta pääsen syventämään osaamistani ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.